Hjortelus og tre kantareller


Planen var å komme hjem med kurven full av kantareller (den eneste soppen jeg kan, i hvert fall foreløpig). Så ble vi regelrett angrepet av hjortelusfluer. Ikke vet jeg hva jeg har gjort dem, eller hva jeg har spist som gjør meg til en delikatesse i deres øyne, men de elsker meg. De er verre enn flåtten, og det blir flere og flere av dem for hvert år, synes jeg. Og joda, jeg vet godt hvor lenge bittene deres klør... Fyttegrøss! Tinka er ikke like plaget, men helt fri gikk hun ikke i dag. Dermed ble det ingen lang tur utenfor stien for å lete etter sopp. Jeg fylte en hundepose med tyttebær, fant ganske nøyaktig tre kantareller (men de var store!) og strente videre til yndlingsplassen vår ved Brønnerødvannet. Dit ville ikke hjortelusa følge oss, så vi fikk fred og slo oss til med grisehale, real, fruktsalat og kaffe.

September er den høstmåneden jeg liker aller best. Fjorden er klar og blå, lufta er klar, og sola varmer. Trær og busker rødmer og blir gylne, og det er fremdeles mye å sanke i skogen. Ved Brønnerødvannet kan man sitte og plaske med føttene mens man venter på at turmaten skal bli ferdig, og vannet er friskt og avkjølende for svette føtter. Tinka lurte fælt da jeg dyppet føttene i tjernet og plasket og sprutet. Hun trodde føttene mine levde sitt eget liv og prøvde å få tak i dem, både nedi vannet og vel oppe på fjellet. Jeg klarte å si "Nei! La være!" ganske strengt mellom latterhikstene, så jeg fikk beholde alle tærne! Tinka forsynte seg fra sekken isteden, helt på egen hånd, med en grisehale. Hun fisket den forsiktig fram fra ytterlomma og var fornøyd med fangsten. Litt senere prøvde hun seg på real-posen min mens jeg henta vannflaska, men der setter jeg grensen, altså. Frysetørka viltgryte smakte godt, og særlig med en ekstra neve nyplukkede tyttebær oppi. Og naturligvis fikk hunden slikke restene.

Selv om kurven ikke ble særlig full, hadde vi en fin tur. Men jeg lurer litt på om man kunne innføre kjerneområder for sånne hjortelus, akkurat som for ulv. Og hvis de blir observert utenfor disse områdene, er det kort prosess, uten rettergang. Skal foreslå dette for Østfold-benken på Stortinget. Regner med at dette blir viktig innhold i valgdebatten. Jeg stemmer på det partiet som går inn for totalutryddelse av flått og hjortelus!

Takk for turen!
 

2 kommentarer

18.09.2016 kl.22:04

Ser ut som herlig tur. Ja er enig med det om flottog hjortelus,detskulle vært innført totalutryddelse.

Hilsen fra både to og firbeinte :-)

Tinka på tur

25.09.2016 kl.22:19

Anonym: Takk for hilsen!

Skriv en ny kommentar

Tinka på tur

Tinka på tur

42, Moss

Tinka er en blandingshund som er glad i friluftsliv. Turer med bål og kløvsekk er det beste hun vet. Jeg heter Gro, er 42 år og har hatt Tinka siden høsten 2011. Sammen er vi mye ute, mest på Jeløy og ved Vansjø, og bloggen handler stort sett om hva vi opplever ute. Jeg er ikke opptatt av lange ekspedisjoner, selv om en hytte-til-hytte-tur i fjellet er kjærkommen. Det er de små hverdagsturene som er viktigst for meg, siden det er dem jeg går flest av. Å variere rutene, oppdage nye stier og områder og bruke den nære naturen - det er sånt man får ekstra energi av. Når man har med seg hund, blir turen litt mer spennende og innholdsrik, og vi prøver stadig nye ting - med vekslende hell! Det viktigste er å kose seg og være positivt innstilt.

Kategorier

Arkiv

hits