Paradigmeskifte i sofakroken


Mine elskede, gamle Disney-eventyr har lidd under Tinkas herjinger...

Hele mitt liv har dreid seg om bøker, og det bærer stua mi et visst preg av. Sju bokhyller i ulike størrelser har prydet min 50 kvadrats leilighet, stort sett snydens fulle. Av bøker. Fantasyserier av typen murstein, historiske romaner, spenning, humor og barnebøker, eventyrsamlinger og tegneserier. Og plutselig: tur- og hundebøker...

Tinkas inntog betød store endringer i fritidssyslene. Absolutt all min våkne tid utenom jobben, gikk med til henne. Riktignok var det noen kvelder da jeg putta henne i buret på soverommet, slukket lyset og lukket døra - og satte meg foran tv'n for å se på "Game of Thrones", men uten sånne pustehull hadde jeg gått på veggen. Litt av mitt gamle liv måtte jeg unne meg! Ellers snakkes det så varmt om ammetåka, men valpetåka er akkurat like ille. Jeg tror kollegene mine undertegner hjerteligst på det! Etter valpetida plasket Tinka ettertrykkelig uti puberteten med alle beina og var delvis utilgjengelig for kontakt med omverdenen. Jeg kan le av det nå...

Det tok ca 2 år før jeg igjen klarte å konsentrere meg om noe mer omfattende enn seriestriper, og da hadde boksmaken forandret seg totalt! "Game of Thrones"-serien stod og venta på meg i bokhylla. Jeg hadde gledet meg til å lese den og rakk så vidt å begynne før NRK3 sendte første sesong. Men jeg kom liksom aldri helt over kneika, og før jeg visste ordet av det, var fantasyhylla blitt en støvsamler. Isteden drømte jeg meg ut på tur med Lars Monsen, Baffin Babes og Villmarksjenta, og jeg leste om polarheltinner og slukte hundeturtips fra Nina Skramstad. Så var det naturligvis alle hundebøkene, om alt fra lydighetstrening til hvordan søke etter kantareller.

Joda, bøker er fremdeles en viktig del av livet mitt, men det litterære utvalget er i bevegelse. For å få plass til nyinnkjøpene, har jeg faktisk vært nødt til å hive ut noe av det gamle. Mye har gått til Fretex, mens en del er donert til skolebiblioteket. Det rare er at jeg ikke savner noen av bøkene! Nå gir jeg jo ikke bort alt - Tolkien og Astrid Lindgren blir på post. Det samme gjør Bjørnsons samlede, Gert Nygårdshaug og Jane Austen. Samt eventyrene. Og Asterix og Valhall. Men jeg begynner å innse at alle bøkene muligens kan ha stått litt i veien for andre møbler; voksenmøbler, som hører hjemme i en voksen leilighet. Skjenk, ordentlig spisebord og vitrineskap. Sånne ting.

Så kanskje tida er moden for å endre på flere ting? Gulvet i stua trenger å flikkes på, etter at Tinka har gnagd på det, og det hadde jo vært hyggelig med litt helhet i stua? Møblene mine stammer stort sett fra ad-hoc-innkjøp til jenterommet, hybler og nye leiligheter. Litt herfra og litt derfra i et sammensurium som gir et rotete inntrykk. Feng shui er en fin bil...

Oppildnet av tanken på hvor fint det ville bli, og med en hel ferie å ta av, gikk jeg i gang. Banken oppdaterte rammelånet, og jeg gikk til Møbelringen og Byggmakker. Nye stuemøbler ble raskt bestilt, og i dag har gulvleggeren vært her og lagt en slagplan.

Men altså. Møbler i samme stil, nytt og pent laminat, færre bøker... Det føles som om jeg er i ferd med å ETABLERE meg. Kanskje på tide, i en alder av 39 år, men det ordet... etablere. Hele ordet oser av kjedelig voksenverden og A4-liv. Alvor og ansvar, ingen plass til å undre eller glede seg over de små tingene. Nei, et sånt liv skal jeg ikke ha noe av. Men litt penere stue og litt færre bøker, må kunne godtas. Jeg kan jo kose meg med Asterix og Ringenes herre selv om møblene står i stil til hverandre. Dessuten sørger Tinka for utendørsopplevelser nok til å undre og glede seg i tonnevis!

Likevel. Bøker og litteratur har vært en så stor del av identiteten min så lenge, at det føles litt som å gi fra seg boblejakka i 20 minus. Tur- og friluftsliv har også vært en del av identiteten, men nå tar det liksom litt over for bøkene. Jeg blir en sånn som venter til filmen kommer, og sånne har jeg aldri likt! Skjønt, livet dreier seg vel iblant om å møte seg sjøl i døra? Og når jeg gjør det, får heller mitt nye jeg invitere mitt gamle jeg inn på en kaffe i den nyoppussede stua for å ta en real jenteprat om hunder, dnt-hytter og Ringenes herre!


Ny boksmak...

Men man kan ikke kvitte seg med alt!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Tinka på tur

Tinka på tur

42, Moss

Tinka er en blandingshund som er glad i friluftsliv. Turer med bål og kløvsekk er det beste hun vet. Jeg heter Gro, er 42 år og har hatt Tinka siden høsten 2011. Sammen er vi mye ute, mest på Jeløy og ved Vansjø, og bloggen handler stort sett om hva vi opplever ute. Jeg er ikke opptatt av lange ekspedisjoner, selv om en hytte-til-hytte-tur i fjellet er kjærkommen. Det er de små hverdagsturene som er viktigst for meg, siden det er dem jeg går flest av. Å variere rutene, oppdage nye stier og områder og bruke den nære naturen - det er sånt man får ekstra energi av. Når man har med seg hund, blir turen litt mer spennende og innholdsrik, og vi prøver stadig nye ting - med vekslende hell! Det viktigste er å kose seg og være positivt innstilt.

Kategorier

Arkiv

hits